VGP a finalizat 10.000 m2 in Timisoara, ce au fost inchiriati catre cinci companii: CSC Etichete, Quehenberger Logistics ROU, Whiteland logistics, Van Moer Group si Cargo-Partner. Jones Lang LaSalle a raportat de asemenea finalizarea in trimestrul 3 din 2013 a constructiei depozitului de 33.000 m2 dezvoltat si ocupat H. Essers la kilometrul 23 de pe Autostrada A1.

Alte trei proiecte importante sunt in constructie. Lear Corporation, companie cu o prezenta puternica in Romania, in localitatile Pitesti si Campulung, va prelua aproximativ 12.000 de mp in trimestrul 1 din 2014 in Solo Industrial Park din Letcani, in apropiere de Iasi, unde va produce scaune de autovehicule. Alti 25.000 de m2 sunt in constructie in Ploiesti West Park si inca 7.200 m2 in VGP Timisoara.

La finalul anului 2013, stocul de spatii industriale moderne era estimat la aproximativ 1,8 milioane mp, mai mult de 50% din total fiind localizat in din Bucuresti si zonele invecinate.

In trimestrul 4, in Romania s-au inchiriat aproximativ 27.700 mp de spatii industriale, potrivit JLL. Cererea s-a concretizat in contracte semnate in Bucuresti, Ploiesti si Pitesti. In Bucuresti, suprafata totala de spatii industriale inchiriate in acceasi perioada a fost de 5.100 mp.

La nivel national, in 2013, a fost inchiriat un nivel record de spatii industriale de aproximativ 205.000 mp, ceea ce reprezinta o crestere de 20% in comparatie cu anul anterior. Orasele in care s-au inregistrat cele mai mari volume de tranzactionare au fost Bucuresti, unde se regaseste in jur de 50% din suprafata totala inchiriata, urmat de Oradea, Timisoara si Ploiesti.

 

Romania devine un important centru de productie, in special in domeniul industriei auto, asa ca previzionam o cerere crescuta pentru proiecte destinate acestui sector. Partea de vest a tarii este in continuare atractiva datorita apropierii de Europa Centrala, constructiei de autostrazi noi in zona si fortei de munca bine pregatita. Totusi, pe masura ce se deschid tot mai multe unitati de productie in vest, estul si centrul tarii devin alternative interesante, oferind mai multa forta de munca disponibila si mai iefina. Luand in calcul accesul anevoios la credite, cele mai multe proiecte viitoare vor fi construite doar in baza unor pre-contracte si nu in scop speculativ. (sursa: dailybusiness.ro)